Airbornemuseum Oosterbeek

Airbornemuseum Oosterbeek en informatiecentrum Slag om Arnhem dichtbij Jokesvakantiehuisje.

imageIn de tweede wereldoorlog is er in de omgeving van Arnhem en Oosterbeek veel gevochten. Iedereen kent wel de slag om Arnhem ofwel operatie Market Garden waarmee getracht werd de Duitse bezetter  te ontzetten en o.a. via de Brug bij Arnhem (tegenwoordig John Frost brug) een corridor te creëren naar Duitsland (Berlijn) zodat er een eind kon worden gemaakt aan de oorlog.

Op slechts 10 en 20 minuten rijden met de auto vanaf ons vakantiehuisje vindt u twee interessante locaties die gewijd zijn aan de ze bloedige slag.
imageHet eerste is het Informatiecentrum slag om Arnhem aan de voet van de John Frost brug. Genoemd naar de Britse Luitenant kolonel die vier dagen stand hield in september 1944 om de tactisch belangrijke brug te redden. In dit informatiecentrum zie je unieke beelden en geluidsfragmenten van getuigen zowel militair als burger.

Het informatiecentrum is onderdeel van het Airbornenuseum dat zes kilometer verderop ligt.

imageIn villa Hartenstein, dat in de oorlog het Britse hoofdkwartier was, komen de verhalen tot leven van Britse, Poolse en Duitse militairen. Ook burgers nemen een prominente rol in.

Beleef hier ook de Airborne experience, uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat dit zeer indrukwekkend is want je staat letterlijk midden in de strijd.

In de omgeving van Arnhem zijn er meerdere plaatsen waar je je kan verdiepen in de de tweede wereldoorlog, maar we wilden deze twee musea er uitlichten omdat ze een bezoek meer dan waard zijn.

 

imageVan de website van het Airborne museum haalden we de volgende reacties van bezoekers.

‘Een ontroerende, zeer uitgebreid en gedetailleerde reconstructie van Market Garden. Een aanrader en zeer fijn dat we hier zijn geweest’

‘Een prima en compact overzicht van ‘de Slag om Arnhem’. Leerzaam en mooi weergegeven. Om niet te vergeten!’

‘Deze ervaring moet je gewoon beleven, het is bijna niet te beschrijven. Ik was zeer onder de indruk’

‘Prachtig vernieuwd museum. Laat zien hoe een gevoelig onderwerp als oorlog op een moderne, doch integere wijze gepresenteerd kan worden’

‘De historie wordt accuraat en boeiend weergegeven. Niet alleen de jeugd kan hier wat leren!’

imageKijk vast online:

airbornemuseum.nl
infocentrum-slagomarnhem.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.